Powiatowe Centrum Edukacyjne

im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Lęborku


Godło Polski

Powiatowe Centrum Edukacyjne

Powiatowe Centrum Edukacyjne

Zastosowanie surowców regionalnych w nowoczesnej kuchni

6 kwietnia 2016 roku  odbył się V Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny -  "Zastosowanie surowców regionalnych w nowoczesnej kuchni ", w którym rywalizowało 11 uczestników reprezentujących swoje szkoły, głównie  ze Słupska, Rumi, Sierakowic, Bytowa i  naszego - PCE-ZSP  w Lęborku.

 Patronat nad konkursem objęli:

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Akademia Kulinarna, Starostwo z Lęborka p. Teresa Ossowska- Szara – sponsor nagrody za I miejsce, Burmistrz Miasta Lęborka p. Witold Namyślak – sponsor nagrody za II miejsc , Starszy Powiatowego Cechu Rzemiosła  i Przedsiębiorczości w Lęborku p. Roman Chmielecki - sponsor nagrody za IV miejsce oraz Dyrektor Powiatowego Centrum Edukacyjnego ZSP  p. Artur Obolewski - sponsor nagrody za III miejsce.

Goście szczególni:

- Starosta Lęborski - p. Teresa Ossowska - Szary

- Burmistrz Miasta Lęborka - p. Witold Namyślak

- Radna Sejmiku Województwa Pomorskiego – p. Alicja Zajączkowska

-Starszy Powiatowego Cechu Rzemiosła  i Przedsiębiorczości w Lęborku – Roman Chmielecki

-Wizytator Delegatury Kuratorium Oświaty w Słupsku – p. Ewa Hałas

- Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Andrzej Ławniczak

-Przedstawiciele mediów: Redaktor czasopisma- „Akademia Kulinarna” i Kanał 6

- Pracodawcy, Opiekunowie i Uczniowie biorący udział w Konkursie.

Kryteria oceniania  uczestnika  podczas konkursu:

- organizacja stanowiska pracy i przestrzeganie  zasad BHP

-stopień trudności wykonywanej potrawy

-technika sporządzania potraw

-sposób podania i dekoracja  z zachowaniem współczesnych trendów

-walory smakowe potrawy.

Prace uczniów:

 Pracę uczniów oceniało jury, którego przewodniczącym był sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Andrzej Ławniczak, szef kuchni w restauracji Betlejem- Andrzej Bobryk oraz kucharz Hotelu Lubicz w Ustce Dariusz Wierzchowski. Komisja konkursowa w podsumowaniu stwierdziła, iż poziom umiejętności kulinarnych uczestników był bardzo wysoki i wyrównany, a  wyłoniła następujących

-  laureatów konkursu:

I miejsce – Agnieszka Kὂsling z Powiatowego Centrum Edukacyjnego ZSP w Lęborku, która wykonała "Roladki z musu z sandacza z sosem malinowym i gruszką oraz kaszotto z kaszy jaglanej i szpinaku"- opiekun Bożena Zanewycz

II miejsce - Krystian Kuchta z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rumi, który wykonał "Policzki wołowe w winie podane ze smażoną cukinią", opiekun Dorota Gaszta

III miejsce - Hubert Kiełbasa z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, który sporządził "Schabową roladę z sosem borowikowym", opiekun Agnieszka Zielińska , Waldemar Stachowski

IV miejsce - Kamila Markowska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, sporządziła "Polędwicę w kruszonce ziołowej podaną z wiązanką warzyw i sosem wiśniowym", opiekun Mirosława Cyman

Gratulujemy laureatom oraz wszystkim uczestnikom konkursu i życzymy dalszych sukcesów oraz rozwoju i kreatywności w tworzeniu smacznych potraw.

Bożena Zanewycz

PCE, ZSP