Zastosowanie surowców regionalnych w nowoczesnej kuchni
6 kwietnia 2016 roku odbył się V Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny - "Zastosowanie surowców regionalnych w nowoczesnej kuchni ", w którym rywalizowało 11 uczestników reprezentujących swoje szkoły, głównie ze Słupska, Rumi, Sierakowic, Bytowa i naszego - PCE-ZSP w Lęborku.
Patronat nad konkursem objęli:
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Akademia Kulinarna, Starostwo z Lęborka p. Teresa Ossowska- Szara – sponsor nagrody za I miejsce, Burmistrz Miasta Lęborka p. Witold Namyślak – sponsor nagrody za II miejsc , Starszy Powiatowego Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lęborku p. Roman Chmielecki - sponsor nagrody za IV miejsce oraz Dyrektor Powiatowego Centrum Edukacyjnego ZSP p. Artur Obolewski - sponsor nagrody za III miejsce.
Goście szczególni:
- Starosta Lęborski - p. Teresa Ossowska - Szary
- Burmistrz Miasta Lęborka - p. Witold Namyślak
- Radna Sejmiku Województwa Pomorskiego – p. Alicja Zajączkowska
-Starszy Powiatowego Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lęborku – Roman Chmielecki
-Wizytator Delegatury Kuratorium Oświaty w Słupsku – p. Ewa Hałas
- Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Andrzej Ławniczak
-Przedstawiciele mediów: Redaktor czasopisma- „Akademia Kulinarna” i Kanał 6
- Pracodawcy, Opiekunowie i Uczniowie biorący udział w Konkursie.
Kryteria oceniania uczestnika podczas konkursu:
- organizacja stanowiska pracy i przestrzeganie zasad BHP
-stopień trudności wykonywanej potrawy
-technika sporządzania potraw
-sposób podania i dekoracja z zachowaniem współczesnych trendów
-walory smakowe potrawy.
Prace uczniów:
Pracę uczniów oceniało jury, którego przewodniczącym był sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Andrzej Ławniczak, szef kuchni w restauracji Betlejem- Andrzej Bobryk oraz kucharz Hotelu Lubicz w Ustce Dariusz Wierzchowski. Komisja konkursowa w podsumowaniu stwierdziła, iż poziom umiejętności kulinarnych uczestników był bardzo wysoki i wyrównany, a wyłoniła następujących
- laureatów konkursu:
I miejsce – Agnieszka Kὂsling z Powiatowego Centrum Edukacyjnego ZSP w Lęborku, która wykonała "Roladki z musu z sandacza z sosem malinowym i gruszką oraz kaszotto z kaszy jaglanej i szpinaku"- opiekun Bożena Zanewycz
II miejsce - Krystian Kuchta z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rumi, który wykonał "Policzki wołowe w winie podane ze smażoną cukinią", opiekun Dorota Gaszta
III miejsce - Hubert Kiełbasa z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, który sporządził "Schabową roladę z sosem borowikowym", opiekun Agnieszka Zielińska , Waldemar Stachowski
IV miejsce - Kamila Markowska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, sporządziła "Polędwicę w kruszonce ziołowej podaną z wiązanką warzyw i sosem wiśniowym", opiekun Mirosława Cyman
Gratulujemy laureatom oraz wszystkim uczestnikom konkursu i życzymy dalszych sukcesów oraz rozwoju i kreatywności w tworzeniu smacznych potraw.
Bożena Zanewycz
PCE, ZSP