"Zastosowanie produktów regionalnych w nowoczesnej kuchni polskiej"- IV edycja
24 marca 2015r. odbył się w PCE, ZSP - Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny pod tematem "Zastosowanie produktów regionalnych w nowoczesnej kuchni polskiej"- IV edycja, w którym rywalizowało pomiędzy sobą 11 uczestników reprezentujących swoje szkoły ze Słupska, Bytowa, Rumi, Sierakowic oraz reprezentanci PCE –ZSP w Lęborku. Zadaniem uczniów było sporządzenie wybranej potrawy wykorzystując surowce regionu. Konkurs odbywa się pod patronatem Starosty Lęborka, który ufundował nagrodę za I miejsce. Kolejnymi sponsorami nagród byli Burmistrz Miasta Lęborka, Dyrektor Powiatowego Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości oraz Dyrektor Powiatowego Centrum Edukacyjnego ZSP. Pracę uczniów oceniało jury, którego przewodniczącym był kucharz Rafał Hinz. Komisja konkursowa w podsumowaniu stwierdziła, iż poziom umiejętności kulinarnych uczestników był bardzo wysoki i wyrównany, a wyłoniła następujących laureatów konkursu:
I miejsce – Agata Dziemiańczyk z Powiatowego Centrum Edukacyjnego ZSP w Lęborku
II miejsce – Agnieszka Pluto - Prądzińska z Zespołu Szkół Ekonomiczno - Usługowych w Bytowie
III miejsce – egzekwo- Weronika Felska z Zespołu Szkół Ekonomiczno - Usługowych w Bytowie oraz Dawid Bobiński Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku.
Bożena Zanewycz