Powiatowe Centrum Edukacyjne

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Lęborku

Godło Polski

Powiatowe Centrum Edukacyjne

Powiatowe Centrum Edukacyjne

Od frytki do płatka. Poznali lęborskie zakłady pracy!

 Uczniowie PCE-ZSP, kształcący się na przyszłych logistyków, odwiedzili dwie znane  firmy promujące dość interesujący  zakres prac  sprzedażowych.

Przyjęto nas w PSP Logistic!

PSP Logistic – to firma z dość  bogatym doświadczeniem, która zajmuje się popularnymi  paletami. W tym zakładzie pracy ukazane zostały sposoby uzupełniania braków w materiałach.  Przedstawiciel PSP podał  również  powody magazynowania  towaru oraz   nowe  trasy  dotyczące  planowanego transportu. Jak podkreślał - terminowe  zapewnianie dostaw zarówno w Polsce, jak i Europie zapewnia bowiem  stałą pozycję na  rynku światowym. Mini- wykłady  były więc doskonałym uzupełnieniem wiedzy wyniesionej z zajęć szkolnych, gdzie w klasach PCE-ZSP tak często  prezentowano:

-  etykiety, sposoby załadunku, rozładunku, pakowania i oznaczania towaru. Uwagę młodzieży przyciągnęła także doskonała komputeryzacja magazynów, gdyż  każda z palet posiadała wyznaczone miejsce i stosowny opis.

Bogatsi w doświadczenie udaliśmy się dalej do :

-Farm Frites Poland.

Czy wiesz, że:

Firma skupiła się na uprawach ziemniaków oraz opracowaniu norm dla uzyskania ich  doskonałej jakości. Współpracując z McDonalds zapewniła sobie także rozpoznawalność na całym świecie. Przedstawione magazyny i hale produkcyjne napawały, wszystkich młodych ludzi, wyjątkowym optymizmem i wiarą, że  wyroby zasługują na najwyższe uznanie. Specjalistyczny sprzęt, sposób przechowywania produktu i jego wiecznego kontrolowania  w warunkach laboratoryjnych,  doprowadziły bowiem do podniesienia efektywności pracy.

Logistycy podziwiali:

-  sposoby oznaczania całego załadunku,

-  komputerowe zapisywanie zleconych czynności.

W warunkach ekstremalnych!

Dla wyjątkowo odważnych i wytrzymałych przygotowano specjalny  pokaz  w chłodni, gdzie stopnie temperatury określały siłę przetrwania.  Pracownik Firmy opowiedział młodzieży o cięciu i sortowaniu ziemniaków, blanszowaniu, suszeniu, wstępnym podsmażaniu ziemniaków, a także o ich pakowaniu. Zademonstrował również kartony pełne towaru, ich sposoby ustawiania na palecie, nadawanie numerów każdej  partii produkcyjnej oraz  automatyczne owijanie folią.

Od frytki do płatka!

Sporo uwagi zwrócił  proces produkcyjny płatków ziemniaczanych. Wyjątkowy zapach cebuli, czosnku, majeranku  - spowodował, że logistycy  zadawali liczne pytania o ich gastronomiczne  wykorzystanie w każdej kuchni. Dowiedzieli się wówczas, że zamawia się je do produkcji puree lub tak znanych wszystkim -  chipsów.

Grupę młodzieży z PCE-ZSP – oprowadzał Pan Tadeusz Szkudlarek.

Opiekunami wycieczki były: Brygida Stasiak i Sylwia Skroś.

Sylwia Skroś