ZASTOSOWANIE PRODUKTÓW REGIONALNYCH W NOWOCZESNEJ KUCHNI POLSKIEJ
Z ogromną przyjemnością relacjonuję etap między klasowego konkursu gastronomicznego, w którym uczniowie przygotowali bardzo oryginalne potrawy.
Uczestnicy otworzyli się na nowe możliwości w doborze smaków i aromatów.
Daria Suchodolska przygotowała roladę z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami i żurawiną podaną z sałatką tagiatelle warzywne;
Marta Labuda przygotowała polędwiczkę wieprzową nadziewaną chrzanem w sosie musztardowo – ogórkowym z opiekanymi ziemniakami;
Marcelina Grabowska przygotowała pierś faszerowaną po francusku;
Agata Mierzwa przygotowała królika w sosie grzybowym;
Klaudia Murawska przygotowała dorsza w sosie pomidorowym;
Patrycja Potraca zajęła III miejsce w konkursie za wykonanie piesi gęsiej podanej na klopsikach z kapusty w towarzystwie gruszek;
Agata Dziemiańczyk zajęła II miejsce w konkursie za wykonanie dekonstrukcji pieczeni boczkowej;
Paulina Blok zajęła I miejsce w konkursie za wykonanie combru jagnięcego z aromatyczną gruszką;
- PCE, ZSP.
Wspaniałe smaki i zapachy mogli poczuć organizatorzy konkursu :
Zenona Gawrylak, Jolanta Kozłowska i Krystyna Wudniak - Styn