Powiatowe Centrum Edukacyjne

im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Lęborku


Godło Polski

Powiatowe Centrum Edukacyjne

Powiatowe Centrum Edukacyjne

ZASTOSOWANIE PRODUKTÓW REGIONALNYCH W NOWOCZESNEJ KUCHNI POLSKIEJ

 Z ogromną przyjemnością relacjonuję etap między klasowego konkursu gastronomicznego, w którym uczniowie przygotowali bardzo oryginalne potrawy.

Uczestnicy  otworzyli się na nowe możliwości w doborze smaków i aromatów.   

Daria Suchodolska przygotowała roladę z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami i żurawiną podaną z sałatką tagiatelle warzywne;

Marta Labuda przygotowała polędwiczkę wieprzową nadziewaną chrzanem w sosie musztardowo – ogórkowym z opiekanymi ziemniakami;

Marcelina Grabowska przygotowała pierś faszerowaną po francusku;

Agata Mierzwa przygotowała królika w sosie grzybowym;

Klaudia Murawska przygotowała dorsza w sosie pomidorowym;

Patrycja Potraca zajęła III miejsce w konkursie za wykonanie piesi gęsiej podanej na klopsikach z kapusty w towarzystwie gruszek;

Agata Dziemiańczyk zajęła II miejsce w konkursie za wykonanie dekonstrukcji pieczeni boczkowej;

Paulina Blok zajęła I miejsce w konkursie za wykonanie combru jagnięcego z aromatyczną gruszką;

- PCE, ZSP.

Wspaniałe smaki i zapachy  mogli poczuć organizatorzy konkursu :

       Zenona Gawrylak, Jolanta Kozłowska i Krystyna Wudniak - Styn  

Zobacz nasze