Wyjątkowa Kuchnia Kaszubska! Gotuj razem z nami!
Wyjątkowa Kuchnia Kaszubska! Gotuj razem z nami!
Kaszuby posiadają bogate dziedzictwo, a jednym z elementów jest kuchnia kaszubska, która wykorzystuje bogactwo lasów, jezior , sadów, łąk, pól i mórz.
Kuchnia kaszubska ściśle związana jest z życiem codziennym mieszkańców, ich pracą jak również pozycją, którą zajmowali w społeczeństwie. Posiłki przygotowywano i podawano najczęściej w południe, kiedy biły dzwony kościelne.
Potrawy kuchni kaszubskiej są smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Młodzież uczestnicząca w zajęciach koła „Spacer multinedialny po regionie-Małej ojczyźnie przygotowywała w pracowni gastronomicznej różne proste potrawy.Dzielimy się przepisami z innymi i życzymy miłego spędzania czasu w kuchni z waflami,plackami i chlebem opiekanym.
Zosia,Zuza,Weronika,Dominik K,Damian S.Patryk………….
Wafle Zosi
· 1½ szklanki mąki tortowej
· 2 jajka
· 2 łyżeczki cukru pudru lub cukru kryształ
· 1 łyżeczka cukru wanilinowego
· 1 i 1/3 szklanki mleka
· ½ szklanki oleju roślinnego
· 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
· szczypta soli
Wafle Zosi - sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek, do żółtek dodać cukier z cukrem waniliowym i dokładnie zmiksuj na puszystą jasną masę, następnie dodaj mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Ubij białka i dodaj je do masy, delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste, ale nadal lejące.
Wafle smaż na rozgrzanej wafelnicy, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru. Podawaj od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.
Placki ziemniaczane
- 6 dużych ziemniaków
- 1-2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej
Placki ziemniaczane - sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy). Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.
Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można dodać pokrojoną cebulę.
Chleb obsmażany w jajku
· 5 kromek chleba
· 2 jajka
· sól
· pieprz
· olej
Chleb obsmażany w jajku - sposób przygotowania: Jajka roztrzepać, posolić. Wszystko dokładnie wymieszać. Chlebek obtoczyć w jajku z obu stron i kłaść na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem. Szybkie i pyszne. Ja po usmażeniu posypuję cukrem, można również polać ketchupem.
SMACZNEGO!!!!
Danuta Milewska- Biały