Powiatowe Centrum Edukacyjne

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Lęborku

Godło Polski

Powiatowe Centrum Edukacyjne

Powiatowe Centrum Edukacyjne

Wyjątkowa Kuchnia Kaszubska! Gotuj razem z nami!

 Wyjątkowa Kuchnia Kaszubska! Gotuj razem z nami!

Kaszuby posiadają bogate dziedzictwo, a jednym z elementów jest kuchnia kaszubska, która wykorzystuje bogactwo lasów, jezior , sadów, łąk, pól  i mórz.

Kuchnia kaszubska ściśle związana jest z życiem codziennym mieszkańców, ich pracą jak również pozycją, którą zajmowali w społeczeństwie. Posiłki przygotowywano i podawano najczęściej w południe, kiedy biły dzwony kościelne.

Potrawy kuchni kaszubskiej są smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Młodzież  uczestnicząca w zajęciach koła „Spacer multinedialny po regionie-Małej ojczyźnie przygotowywała w pracowni gastronomicznej różne proste potrawy.Dzielimy się przepisami z innymi i życzymy miłego spędzania czasu w kuchni  z waflami,plackami i chlebem opiekanym.

Zosia,Zuza,Weronika,Dominik K,Damian S.Patryk………….

 

Wafle Zosi

·         1½ szklanki mąki tortowej

·         2 jajka

·         2 łyżeczki cukru pudru lub cukru kryształ

·         1 łyżeczka cukru wanilinowego

·         1 i 1/3 szklanki mleka

·         ½  szklanki oleju roślinnego

·         1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

·         szczypta soli

Wafle Zosi - sposób przygotowania:


Oddzielić żółtka od białek, do żółtek dodać  cukier z cukrem waniliowym i dokładnie zmiksuj na puszystą jasną masę, następnie dodaj mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Ubij białka i dodaj je do masy, delikatnie wymieszaj. Ciasto powinno być gęste, ale nadal lejące.


Wafle smaż na rozgrzanej  wafelnicy, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru. Podawaj od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Placki ziemniaczane

 

Placki ziemniaczane - sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak lubimy). Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.
Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można dodać pokrojoną cebulę.

 

 

Chleb obsmażany w jajku

·         5 kromek chleba

·         2 jajka

·         sól

·         pieprz

·         olej

Chleb obsmażany w jajku - sposób przygotowania: Jajka roztrzepać, posolić. Wszystko dokładnie wymieszać. Chlebek obtoczyć w jajku z obu stron i kłaść na patelnię z mocno rozgrzanym tłuszczem. Szybkie i pyszne. Ja po usmażeniu posypuję cukrem, można również polać ketchupem.

SMACZNEGO!!!!

Danuta Milewska- Biały