Wycieczka zawodoznawcza do Hotelu Łeba
Dnia 12 kwietnia uczniowie klasy II - grupa technik żywienia – PCE - ZSP - w ramach wycieczki zawodoznawczej miała możliwość zapoznania się z procesem technologicznym Hotelu Łeba. Szef kuchni Pan Marcin Lipiak oprowadził młodzież po całym zapleczu kuchennym i magazynowym, przekazując informacje o specjalnościach kulinarnych zakładu. Z Panią Kierownik od spraw Gastronomicznych Łeba Hotel & SPA, Anną Stawarz-Szymczyk wędrowaliśmy po kompleksie hotelowym, w którego skład wchodzą:
Restauracja "Kapitańska" z przylegającym do niej słonecznym tarasem zapraszająca wszystkich na dania kuchni pomorskiej, kaszubskiej i międzynarodowej. Szef Kuchni serwuje oryginalne przystawki, świeże ryby, aromantyczne mięsa oraz desery z wykorzystaniem sezonowych owoców.
Kawiarnia DRYF- znajdująca się na terenie hotelu, w której na gości czeka szeroka oferta napojów i koktajli serwowanych przez profesjonalnych barmanów. W kawiarni czekał na nas miły gość –ubiegłoroczny absolwent technikum Patryk Górski, który w tym kompleksie hotelowym miał praktykę zawodową jako uczeń, a obecnie tam pracuje.
Obejrzeliśmy także część hotelową z pokojami oraz rekreacyjną, pozwalającą aktywnie wypocząć, zadbać o zdrowie i kondycję fizyczną. Do dyspozycji gości hotelowych jest 58 pokoi i nielimitowany "Kompleks Basenowy", w którego skład wchodzą: 17-metrowy basen, hydromasaż, bicze wodne, sauna fińska, łaźnia parowa, a także sauna na podczerwień oraz „Kids klub” miejsce zabaw dla dzieci.
Pogoda tego dnia była wspaniała, czekał nas udany spacer brzegiem morza.
Wychowawca klasy D.Milewska-Biały