Powiatowe Centrum Edukacyjne

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Lęborku

Godło Polski

Powiatowe Centrum Edukacyjne

Powiatowe Centrum Edukacyjne

Sprawdź, ZASTOSOWANIE PRODUKTÓW REGIONALNYCH W NOWOCZESNEJ KUCHNI POLSKIEJ!

 ZASTOSOWANIE PRODUKTÓW REGIONALNYCH W NOWOCZESNEJ KUCHNI POLSKIEJ

pod takim hasłem odbył się VI raz międzyszkolny konkurs gastronomiczny w naszej szkole, w   którym rywalizowało 10 uczestników reprezentujących poszczególne placówki oświatowe , głównie  ze Słupska, Rumi, Sierakowic, oraz  naszego - PCE-ZSP  w Lęborku.

 Patronat nad konkursem objęli:

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Akademia Kulinarna, Starosta Lęborski -  p. Teresa Ossowska- Szara – sponsor nagrody za I miejsce, Burmistrz Miasta Lęborka p. Witold Namyślak – sponsor nagrody za II miejsc , Dyrektor Powiatowego Cechu Rzemiosła  i Przedsiębiorczości w Lęborku p. Renata Kępińska- sponsor nagrody za IV miejsce oraz Dyrektor Powiatowego Centrum Edukacyjnego ZSP  p. Artur Obolewski - sponsor nagrody za III miejsce.

Goście szczególni:

- Senator RP- p. Kazimierz Kleina

- Starosta Lęborski - p. Teresa Ossowska - Szara

- Burmistrz Miasta Lęborka - p. Witold Namyślak

- Dyrektor  Powiatowego Cechu Rzemiosła  i Przedsiębiorczości w Lęborku – p. Renata Kępińska

- Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – p. Andrzej Ławniczak

- Pracodawcy, Opiekunowie i Uczniowie biorący udział w Konkursie.

Kryteria oceniania  uczestnika  podczas konkursu:

- organizacja stanowiska pracy i przestrzeganie  zasad BHP

-stopień trudności wykonywanej potrawy

-technika sporządzania potraw

-sposób podania i dekoracja  z zachowaniem współczesnych trendów

-walory smakowe potrawy.

Prace uczniów:

 Pracę uczniów oceniało jury, którego przewodniczącym był sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Andrzej Ławniczak, szef kuchni w restauracji Betlejem- Andrzej Bobryk oraz kucharz Hotelu Lubicz w Ustce Dariusz Wierzchowski. Komisja konkursowa w podsumowaniu stwierdziła, iż poziom umiejętności kulinarnych uczestników był bardzo wysoki i wyrównany, a  wyłoniła następujących

-  laureatów konkursu:

I miejsce – Szymon Kierszka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rumi, który wykonał "Przepiórka. Topinambur.Sos paryski.Dzika róża”, opiekun Dorota Gaszta

II miejsce – Klaudia Raif z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rumi, który wykonał "Pierś z kaczki. Batat. Marchew. Burak. Pasternak", opiekun Dorota Gaszta

III miejsce - Hubert Kiełbasa z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, który sporządził "Piernikowy pstrąg, brokuły z miętą, marchew, seler.” opiekun Agnieszka Zielińska , Grzegorz Dacków.

IV miejsce – Radosław Felczak z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, który sporządził "Polędwica, burak, skorzonera” - opiekun Agnieszka Zielińska , Grzegorz Dacków.

Gratulujemy laureatom oraz wszystkim uczestnikom konkursu i życzymy dalszych sukcesów.

Pamiętajmy najlepsze produkty są z naszego regionu.

Opieka konkursowa - p. wicedyrektor  - Z. Gawrylak. 

Krystyna Wudniak- Styn

PCE-ZSP!

foto - Sylwia Skroś