Sprawdź, ZASTOSOWANIE PRODUKTÓW REGIONALNYCH W NOWOCZESNEJ KUCHNI POLSKIEJ!
ZASTOSOWANIE PRODUKTÓW REGIONALNYCH W NOWOCZESNEJ KUCHNI POLSKIEJ
pod takim hasłem odbył się VI raz międzyszkolny konkurs gastronomiczny w naszej szkole, w którym rywalizowało 10 uczestników reprezentujących poszczególne placówki oświatowe , głównie ze Słupska, Rumi, Sierakowic, oraz naszego - PCE-ZSP w Lęborku.
Patronat nad konkursem objęli:
Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Akademia Kulinarna, Starosta Lęborski - p. Teresa Ossowska- Szara – sponsor nagrody za I miejsce, Burmistrz Miasta Lęborka p. Witold Namyślak – sponsor nagrody za II miejsc , Dyrektor Powiatowego Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lęborku p. Renata Kępińska- sponsor nagrody za IV miejsce oraz Dyrektor Powiatowego Centrum Edukacyjnego ZSP p. Artur Obolewski - sponsor nagrody za III miejsce.
Goście szczególni:
- Senator RP- p. Kazimierz Kleina
- Starosta Lęborski - p. Teresa Ossowska - Szara
- Burmistrz Miasta Lęborka - p. Witold Namyślak
- Dyrektor Powiatowego Cechu Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lęborku – p. Renata Kępińska
- Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – p. Andrzej Ławniczak
- Pracodawcy, Opiekunowie i Uczniowie biorący udział w Konkursie.
Kryteria oceniania uczestnika podczas konkursu:
- organizacja stanowiska pracy i przestrzeganie zasad BHP
-stopień trudności wykonywanej potrawy
-technika sporządzania potraw
-sposób podania i dekoracja z zachowaniem współczesnych trendów
-walory smakowe potrawy.
Prace uczniów:
Pracę uczniów oceniało jury, którego przewodniczącym był sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Andrzej Ławniczak, szef kuchni w restauracji Betlejem- Andrzej Bobryk oraz kucharz Hotelu Lubicz w Ustce Dariusz Wierzchowski. Komisja konkursowa w podsumowaniu stwierdziła, iż poziom umiejętności kulinarnych uczestników był bardzo wysoki i wyrównany, a wyłoniła następujących
- laureatów konkursu:
I miejsce – Szymon Kierszka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rumi, który wykonał "Przepiórka. Topinambur.Sos paryski.Dzika róża”, opiekun Dorota Gaszta
II miejsce – Klaudia Raif z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rumi, który wykonał "Pierś z kaczki. Batat. Marchew. Burak. Pasternak", opiekun Dorota Gaszta
III miejsce - Hubert Kiełbasa z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, który sporządził "Piernikowy pstrąg, brokuły z miętą, marchew, seler.” opiekun Agnieszka Zielińska , Grzegorz Dacków.
IV miejsce – Radosław Felczak z Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku, który sporządził "Polędwica, burak, skorzonera” - opiekun Agnieszka Zielińska , Grzegorz Dacków.
Gratulujemy laureatom oraz wszystkim uczestnikom konkursu i życzymy dalszych sukcesów.
Pamiętajmy najlepsze produkty są z naszego regionu.
Opieka konkursowa - p. wicedyrektor - Z. Gawrylak.
Krystyna Wudniak- Styn
PCE-ZSP!
foto - Sylwia Skroś