Powiatowe Centrum Edukacyjne

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych

im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Lęborku

Godło Polski

Powiatowe Centrum Edukacyjne

Powiatowe Centrum Edukacyjne

Kuchnia Kaszubska – zajęcia z projektu „Otwarte umysły”

 Kuchnia Kaszubska – zajęcia z projektu „Otwarte umysły”

WAFLE ZOSI –za tydzień przepis !!!

Upieczone wafle posypane cukrem pudrem, posmarowane miodem lub powidłami stanowiły na Kaszubach ulubiony dodatek do popołudniowej kawy.

Utrzeć na pianę jajka i cukier. Opcjonalnie, w celu osiągnięcia lepszej puszystości wafli, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać mąkę, sól i śmietanę. Żeliwną wafelnicę rozgrzać na ogniu a elektryczną włączyć. Nalewać ciasto w formę i piec do uzyskania złotego koloru. Wafle można podawać posypane cukrem albo konfiturą. Na Kaszubach najczęściej smaruje się je dżemem z truskawki kaszubskiej (w jęz. kaszubskim Kaszëbskô Malëna), która jest pomorskim produktem regionalnym z unijnym certyfikatem Chronione Oznaczenie Geograficzne.

Danuta Milewska-Biały